piątek, 29 czerwca 2012

Zapiekanka z cukinii i sera

I znowu cukinia w roli głównej, chociaż w tym daniu z powodzeniem można zastąpić ją bakłażanem. Danie, dzięki sosowi z pomidorów mocno przyprawionym czosnkiem i bazylią jest bardzo aromatyczne, a ser i śmietana sprawiają, że jest jednocześnie delikatne. W sam raz na piątkowy obiad.



środa, 27 czerwca 2012

Młoda kapustka z marchewką

Po prostu uwielbiam! Według mnie to doskonały dodatek do obiadu, np. do tradycyjnego schabowego z ziemniaczkami. Chociaż uwielbiam ją także samą, jako danie główne tylko wtedy potrafię jej zjeść nieprzyzwoicie dużo :)

A przepis jest banalnie prosty i gorąco zachęcam do wypróbowania.



poniedziałek, 25 czerwca 2012

Rogaliki

Kiedyś nie przepadałam za rogalikami, ale kiedy spróbowałam rogali zrobionych przez panią Małgosię to oszalałam na ich punkcie. Na szczęście pani Małgosia zdradziła mi przepis i dzisiaj mogę  robić je sama w domu.


niedziela, 24 czerwca 2012

Kubusiowy tort urodzinowy

Marzyłam o takim bajkowym torciku dla mojego synka w dniu urodzin i marzenie się spełniło dzięki koleżance. która wykonała dekoracje :)

Tymuś, Kubuś Puchatek i Kłapouchy.


czwartek, 21 czerwca 2012

Gulasz z karkówki

Czasami lubię zjeść coś tradycyjne, bez wymyślania i kombinowania. Sprawdzone i znane smaki potrafią przywołać wiele wspomnień. Gulasz kojarzy mi się z domem :) Najbardziej lubię go podanego z kaszą gryczaną i buraczkami. Pycha!


sobota, 16 czerwca 2012

Chipsy z ciasta francuskiego

Dzisiaj historyczny mecz Polska - Czechy. Oczywiście będziemy z mężem i synkiem oglądać :) Postanowiłam więc, że przygotuję na wieczór jakąś fajną przekąskę do piwa. Te chipsy z ciasta francuskiego są idealne! Przepis pochodzi od mojej koleżanki z jednego z forów internetowych, do którego należę już od dawna. Z resztą... te forum to skarbnica pysznych przepisów :)




piątek, 15 czerwca 2012

Naleśniki bez mąki

Kilka dni temu widziałam ten przepis na tej stronie. Tak mi się spodobał, że nie omieszkałam przetestować go w swojej kuchni. Pierwszego dnia zrobiłam dokładnie wg przepisu, niestety nie mogłam przewrócić naleśnika na patelni, bo jest na prawdę bardzo delikatny. Zrzuciłabym jednak winę na brak zręczności. Następnego dnia postanowiłam zmodyfikować przepis i przewracanie wyszło też o wiele lepiej. Naleśniki były delikatne, bardzo cieniutkie i pyszne.
I pochwalić się muszę, że truskawki z mojego przydomowego ogródka :) jeszcze niezupełnie czerwone ale już słodziutkie. Powstrzymać się nie mogłam.


czwartek, 14 czerwca 2012

Piersi kurczaka w pikantnym cieście

Niektórzy nie lubią piersi z kurczaka, bo jest to dosyć suche mięso ale dzięki ciastu kurczak jest niesamowicie soczysty. Mmmm :) naprawdę rozpływał się w ustach.



środa, 13 czerwca 2012

Zupa - krem z brokułów

Mało ostatnio jedliśmy zup... może to wyda się trochę śmieszne, ale kiedyś bałam się je gotować. Kilka lat temu udało mi się nawet zepsuć zupę z proszku :) Postanowiłam to zmienić. Przynajmniej dwie zupy w tygodniu od dzisiaj. A zaczynam od zupy kremu. Mniam, mniam...

Bardzo delikatny krem z brokułów powinien zachwycić Wasze podniebienia.


wtorek, 12 czerwca 2012

Kawa mrożona

Ostatni weekend był ciężki, gdyż spędziłam go z synkiem w szpitalu. Na szczęście już wszystko wróciło do normy i jesteśmy w domu. Należy nam się teraz zasłużony odpoczynek... Mi i mojemu Skarbowi. Dla mnie kawa mrożona raz poproszę...


czwartek, 7 czerwca 2012

Tarta z jabłkami na luźno

Sezon na jabłka nie rozpoczął się jeszcze w pełni, ale miałam po prostu ochotę na jabłka na ciepło. Chciałam więc zaproponować przepis na tartę z jabłkami "na luźno". Przydałaby się tylko jeszcze bita śmietana lub gałka lodów waniliowych...


środa, 6 czerwca 2012

Frytki inaczej czy zero oleju

Po sukcesie wpisu z domowym twisterem (do tej pory odwiedziliście tę stronę ponad 200 razy :D), stwierdziłam, że przez chwilę podążę tę ścieżką. Dziś kolejna propozycja na zdrowy fast-slow food. Frytki bez oleju. Inspirację zaczerpnęłam z bloga Siaśkowe Gotowanie

Może ktoś się zastanawia, dlaczego piszę fast-slow food? Jeśli tak to wyjaśnię. Odpowiedź jest bardzo prosta: "szybkie jedzenie" w domowym wydaniu jest o wiele wolniejsze, potrzebuje czasu :)



wtorek, 5 czerwca 2012

Domowe grzanki

Banalne? Być może... jednak może ktoś uzna przepis za przydatny.

Grzanki u mnie w domu cieszą się ogromnym powodzeniem, jako dodatek do zup, przede wszystkim. Przyznam się jednak, że czasami gotowe już grzanki lubię podjadać :) taki mały grzeszek między posiłkami. Do jakich zup mogą się przydać? Według mnie do wszelkich zup - kremów, do grzybowych, pieczarkowych, serowych, krupnika, ogórkowej, fasolowej, grochowej... ehs... dodałbym je prawie wszędzie, jednak zupy makaronowe i ryżowe pozostawię bezgrzankowe.


poniedziałek, 4 czerwca 2012

Domowy i zdrowy TWISTER

To nie tajemnica. Lubię jeść fast foody, choć wiem, że są raczej nie zdrowe. Dlatego też, przygotowałam domowy fast-slow food, który ma wiele zalet :) zdrowy i smaczniejszy. Wykorzystałam oczywiście  swoją tortillę, którą przygotowałam w piątek. A oto rezultaty.




niedziela, 3 czerwca 2012

Tarteletki z bananowym curd, truskawkami i bezą

Kiedy myślę o truskawkach, mam ochotę na ... delikatne połączenia banana z truskawką właśnie :) Do tego słodka beza i bita śmietana. Dla mnie nie ma nic lepszego!

Do tych tarteletek zabierałam się już od dawna. Właściwie odkąd zaczęłam czytać mojewypieki.blox.pl. Przepis na tarteletki z mango, bitą śmietaną i bezą tak mnie urzekły, że postanowiłam próbować swoich sił, ale tworząc coś trochę innego. 



piątek, 1 czerwca 2012

Domowa tortilla z mąki pszennej

Kuchnia meksykańska :) mmm... w polskiej wersji. Tortilla z mąki pszennej. Brakuje tylko dodatków i mamy pyszne i zdrowe danie. Zachęcam do wypróbowania przepisu.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...