wtorek, 8 maja 2012

Puszysty i wilgotny murzynek z orzechami i polewą czekoladową mojej mamy

Piekę go bardzo często. Może dlatego, że jego smak przypomina mi dom, od którego jestem daleko. A przepis jest banalnie prosty. 

Murzynek swoją wyjątkowa wilgotność zawdzięcza powidłom. Spróbujcie zresztą sami.




Składniki (ciasto):
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżeczki sody,
  • olejek rumowy,
  • 1 szklanka powideł,
  • 80 g orzechów włoskich
  • opcjonalnie inne bakalie np. rodzynki

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę. Następnie stopniowo dodajemy olej, mleko i mąkę, miksujemy. Dodajemy kakao, sodę i powidła, miksujemy jeszcze chwilę na wolniejszych obrotach. Na końcu dodajemy orzechy i mieszamy masę łyżką.

Wylewamy do 2 keksówek o wymiarach 40x12 wyłożonych papierem. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni Celsjusza.







Składniki (polewa): 

  • 100 g masła,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 2 łyżki kakao,

Wykonanie:

Rozpuszczamy w rondelku masło, następnie dodajemy cukier, mleko i kakao. Gotujemy ok. 5 min cały czas mieszając.

Ciasto polewamy gorącą polewą.
 

Rada: Nie odchodźcie od rondelka ani na chwilę - bardzo łatwo przypalić. Nie gotujcie także, zbyt długo, gdyż polewa bo wystygnięciu będzie twarda i szklista.



3 komentarze:

  1. zamiast polewy z czekolady mlecznej marzy mi się czekolada biała. będzie pasować, prawda? (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie pasować, bez dwóch zdań. I zapewne wizualny kontrast będzie zachwycać

      Usuń
  2. Właśnie zrobiliśmy. Bardzo łatwe ciasto i bardzo smaczne. Dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...