wtorek, 22 maja 2012

Kurczak po meksykańsku

O tym, że lubię piersi kurczaka już pisałam. Dziś proponuję szybki obiad. Piersi kurczaka po meksykańsku. Pycha :)

Dzięki ciemnej fasoli, kukurydze i papryce danie zyskuje zachęcające kolory i apetycznie wygląda.




Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 1 świeża papryka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka papryka


Wykonanie:

Dokładnie obmywam piersi i kroję je w kostkę. Doprawiam je solą i papryką i obtaczam w mące. Na rozgrzaną patelnie (z odrobiną oliwy z oliwek) wrzucam kurczaka, pokrojoną cebulę i paprykę.  Dodaję czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko podsmażam na złoty kolor.

Zalewam wodą, dodaję przecier pomidorowy i duszę około 10 minut. Następnie dodaję kukurydzę i fasolę. Doprawiam do smaku.

Podaję z brązowym ryżem.

Smacznego!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...